CARA MUDAH ENCRYPT DOKUMEN MICROSOFT WORD DENGAN PASSWORD (VER 2010, 2013, 2016)

5 November 2018

Aku ingat dah cukup expert dalam bab MS Word rupanya ada lagi perkara yang aku baru jumpa dan belajar. Korang tahu tak sebenarnya ada cara mudah untuk encrypted dokumen dengan password tanpa guna mana-mana software. Semuanya terletak dalam satu aplikasi MS Word sahaja. 

Yelah , kadang ada dokumen atau data yang private yang tak semua orang boleh tahu. So macam mana nak settle hal ni. Set password jelah kan supaya kita saja yang ada user permission ke atas file tersebut. 

Alahh, dah tahu lama cara ni? Kalau macam tu baguslah. Ucapkan takziah untuk diriku ini beramai huhu.

K sis budak baru belajar. Jakun 😭

CARA MUDAH ENCRYPT DOKUMEN MS WORD DENGAN PASSWORD
( FOR MICROSOSFT VERSION 2010, 2013, 2016 )

CARA #1


Klik button File  >>  Info  >>  Protect Documents  >>  Encrypt with password


Masukkan password and re-enter password pada text field dan OK.


• • • • 


CARA #2


Klik button File  >>  Save As  >>  Tools  >>  General Option



Masukkan katalaluan pada text field ‘password to open’ dan OK.


• • • • 


RESULT !
Hasil akhir bahagian Permission tooltip dah bagitahu macam ni bermakna korang dah berjaya set katalaluan dan dokumen tadi sudah pun dikunci (encrypt).

Semoga berjaya!

Post a Comment

© IRAZULKEFFELE . Design by FCD.