CARA KEMBALIKAN 'SHORTCUT ICON' YANG BERTUKAR KE .LNK FILE

14 January 2018


Pernah atau tidak korang mengalami situasi di mana semua icon program atau shortcut di desktop bertukar menjadi satu aplikasi atau format yang lain. Sebagai contoh, rujuk seperti gambar diatas. Icon aplikasi Google Chrome, shortcut Esoftv2 dan beberapa icon yang lain berubah menjadi icon Adobe Reader X. Bila kita klik pada Google Chrome untuk run program, file open as Adobe Reader X program (running program error).

Dah kenapa jadi macam gitu rupa?

Tak payah nak pening kepala sangat, ikut je step by step yang aku nak ajar ni. Confirm PROBLEM SOLVED !

 CARA KEMBALIKAN 'SHORTCUT ICON' YANG BERTUKAR KE .LNK FILE 

Window + R atau click START >> Run

Type regedit >> enter

DoubleClick HKEY_CURRENT_USER

DoubleClick Software

DoubleClick Microsoft

DoubleClick Windows

DoubleClick CurrentVersion

DoubleClick Explorer

DoubleClick FileExts

DoubleClick .lnk



Click OpenWithList >> Default (edit string: REG_SZ)

Click OpenWithProgids >> Default (edit string : REG_SZ) >> lnkfile (edit binary : REG_NONE)

RightClick UserChoice >> delete

Reboot / restart PC


Dengan yakinnya 'desktop application icon' yang tak berapa normal tadi akan kembali seperti biasa dan korang dah boleh sambung kerja yang dah tergendala tadi.

Semoga bermanfaat.

20 comments

  1. Thanks for sharing sis! nice info ^^

    ReplyDelete
  2. Great sharing ira. Kak ana dulu pernah kena mcm tu. Suruh en suami je tlg betul kan. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik encik suami akak terer tau :P

      Delete
  3. okay tak pernah lg jd mcm ni but if it happens, i know where to refer..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha please Nesz, hope that doesnt happen :P

      Delete
  4. Okay baru tahu benda ni. Thanks.

    ReplyDelete
  5. nice sharing sis. baru tauuuu. haritu pernah jadi pastu mintak abang betulkan. hehe. pasni boleh try buat sendiri :) jemput join: http://zaza96.blogspot.my/2018/01/pencarian-bloglist-2018.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. InshaaAllah ada masa free yang banyak kita join tau. Thank you :)

      Delete
  6. abe kie akn save tutorial ni...sgt berguna..

    ReplyDelete
  7. Belum pernah jadi,, lepas ni kalau terjadi bolehlah buat panduan.

    ReplyDelete
  8. tq sudi share ira.. btw kan, nak tegur. cntik header baru tu! :p haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ouchh. Thankyou Busyraaa *blushing* hahaha

      Delete

© IRAZULKEFFELE . Design by FCD.